Paneurooppa-liikkeen tunnus Kansainvälisen Paneurooppalaisen Unionin Suomen osasto Paneurooppa-liikkeen motto
Etusivu

Tavoitteet

Toiminta

Historia

PE-nuoret

Yhteystiedot

Linkkejä


R. N. Coudenhove-Kalergi: Paneurooppa

Toukokuussa 2002 julkistettiin näköispainos R. N. Coudenhove-Kalergin Paneurooppa-kirjan vuonna 1930 ilmestyneestä suomenkielisestä laitoksesta. Suomalaiselle lukijalle kirjaan on kirjoittanut saatesanat Dr. Otto von Habsburg. Kirjan on toimittanut Turun yliopiston yleisen historian dosentti Eero Kuparinen ja hän on laatinut siihen myös esipuheen, jossa tarkastellaan Paneurooppa-liikkeen syntyä, kehitystä ja toimintaa niin kansainvälisesti kuin Suomenkin osalta.

Kirjaa on mahdollista tilata yhdistyksen kautta hintaan 15 euroa + kulut.

Kirjan takakannen teksti

Toisen maailmansodan jälkeen käynnistyneen Euroopan yhdistymisprosessin perustan rakentamisessa itävaltalaisella kreivi Richard Coudenhove-Kalergilla (1894–1972) ja hänen Paneurooppa-liikkeellään on ollut keskeinen sija. Coudenhove-Kalergi jos kuka ansaitsee kunnianimen "Euroopan isä".

Euroopan vanhimman yhdistymisliikkeen, Paneuroopan vaikutus on tullut Euroopan yhdistymisessä esille monin tavoin. Coudenhove-Kalergi oli vuonna 1947 johtavana sieluna mukana pystyttämässä Euroopan parlamentaarikkojen liittoa, ensiaskelta kohti vuonna 1949 perustettua Euroopan neuvostoa. Tästä taas muodostui peruskivi koko yhtyneen Euroopan kivijalkaan.

Richard Coudenhove-Kalergilla oli merkittävä asema myös Euroopan yhdentymisen jatkokehittelyssä. Vuonna 1951 allekirjoitettu sopimus Euroopan hiili- ja teräsyhteisöstä oli tavoite, jota Coudenhove-Kalergi oli pitänyt esillä jo vuonna 1923. Myös taloudellista yhteistyötä vuonna 1958 laajentamaan perustettu Euroopan talousyhteisö, Euroopan unionin ydin, oli Coudenhove-Kalergin varhaisten visioiden täyttymys. Paneurooppa-liikkeeltä Euroopan unioni on perinyt myös ulkoiset symbolinsa, Euroopan hymnin ja Euroopan tähtilipun. Tämä kaikki osoittaa hyvin, että vaikka Euroopan yhdentymisprosessin ylläpitämisestä kiitetäänkin juhlapuheissa valtioita ja niiden johtajia, niin yhdentymisen suunnannäyttäjinä myös yksityisten henkilöiden ja kansalaisjärjestöjen osuus on ollut usein hyvin keskeinen.

Coudenhove-Kalergia on verrattu Vanhan testamentin Moosekseen. Mooseksen tavoin Coudenhove-Kalergikaan ei itse päässyt koskaan "Luvattuun maahan", mutta hän johti maanosansa profeetallisesti kohti tavoitetta. Tavoitteensa hän esitteli vuonna 1923 kirjoittamassaan teoksessa "Paneuropa", joka kuuluu yhdentyvän Euroopan historian keskeisimpiin julkaisuihin. Visionäärisyydessään teos on ollut eräin osin suorastaan pelottavan tarkka. Lukijoilla on nyt mahdollisuus tutustua teokseen sen vuoden 1930 suomenkielisen laitoksen näköispainoksena.

Kirjan etukansi.

Ylös